Teamontwikkeling is maatwerk

Een standaard training sluit meestal niet echt aan bij wat er nodig is in het team. Hierdoor wordt de kern van het probleem niet, of slechts ten dele, geraakt. Vragen als

  • hoe functioneert het team
  • is er echte samenwerking
  • is de interne communicatie veilig
  • werken mensen met plezier of voor hun hypotheek
  • doel van de training

vormen de basis voor een training. Dan levert het ook op wat er redelijkerwijs verwacht mag worden.

Voorbeelden van teamtrainingen

sheep, bleat, communication-2372148.jpg

Communicatieve vaardigheden

Een team waarin de samenwerking stroef verloopt, heeft vaak behoefte aan meer onderling begrip. Ik help het team om de communicatieve vaardigheden te verbeteren en zuivere, geweldloze feedback aan te leren. Bewustwording van de eigen communicatie is een belangrijke stap. Door geweldloze feedback te geven, ontvangen -en aan te nemen- krijgen mensen inzicht in de eigen communicatie. Een veilige aanspreekcultuur leidt tot een prettige werksfeer en een beter teamresultaat. Met oefenen, oefenen en nog eens oefenen ontstaat er een wezenlijk andere werksfeer.

“Zuivere feedback laat mensen en het team groeien”

Van SMART naar OPZET

Veel teams werken nog met SMART doelstellingen. Hierbij gaan ze voorbij aan de vraag of deze wel onder controle van de medewerker liggen of ze positief zijn geformuleerd. Vanuit NLP werk ik met OPZET (Onder eigen controle – Positief geformuleerd – Zintuigelijk specifiek – Ecologie – Tijd/context specifiek). Op deze manier geformuleerd, vallen ze wel onder de eigen controle en zijn ze positief. Gek genoeg zijn we als mens niet in staat om aan een negatieve doelstelling te werken. Een herkadering van de doelstelling waardoor deze positief is maakt dat mensen er mee aan het werk gaan.

“Haalbare doelstellingen geven werkplezier!”

falcon, bird, stuffed-2339877.jpg
DSC_5365José Donatz Fotografie

Vertrouwen

Een goede training richt zich zeker op het onderlinge vertrouwen. Werken aan het onderlinge vertrouwen in een team zorgt voor grote stappen vooruit. Dit is het fundament van een team. Door bepaalde situaties kan het echter ook snel wankelen wat niet met een druk op de knop te herstellen is. Werken met een aanspreekcultuur waarbij constructieve feedback de basis is, zorgt voor snelle groei van het vertrouwen. Vertrouwen in elkaar en als team. Daarnaast geeft vertrouwen ruimte voor constructieve conflicten. Deze zijn soms nodig om verbeteringen mogelijk te maken.

“Ruimte voor constructieve conflicten”

Interesse?

Neem contact op voor een kennismaking en om te kijken wat ik voor jullie kan doen.